אולי קצת נסחפתי עם ההקדמה, למרות שבאמת מקלובה טובה משנה חיים, אם אתן שואלות אותי 🙂
ראיינתי את כיפאח דסוקי המחברת של ספר הבישול הטבעוני 'מטבח של שלום' ואחת הנשים השוות והמעניינות. למי שעוד לא קראה – אפשר ממש כאן
הבנו שאי אפשר בלי מתכון טבעוני שווה כזה. תהנו!
המקלובה היא מהמנות המפוארות והאיקוניות ביותר של המטבח הערבי בארץ. בתרגום חופשי, פירוש השם הוא "הפוכה", כיוון שמדובר בקדרת אורז וירקות
המוגשת כעוגה הפוכה. כשהתחלתי ללקט מתכונים לספר זה, אבי סיפר לי שסבתי הייתה האישה הראשונה שהביאה את המנה הזו לכפר שלנו, פרדיס. אני זוכרת היטב שהנשים בכפר תמיד התפארו שהן יודעות לבשל מקלובה, כיוון שהיא נחשבה למנה שדרשה ניסיון, לא מעט הכנות מראש ודייקנות רבה בבישול. במקור המנה מתבשלת עם נתחי עוף או בשר, ומוגשת בתוספת שמנת או יוגורט חמוץ מבושל. במתכון שלי ערכתי התאמות מיוחדות, כך שתוכלו ליהנות מגרסה טבעונית, טעימה, בריאה, וגם מוסרית יותר, לטעמי.
מרכיבים
6-4 מנות
2 תפוחי אדמה קטנים
- 2 גזרים קטנים
- 1 חציל קטן
- 1 כרובית קטנה
- 1 כף שמן
- מלח ופלפל שחור גרוס
להרכבה
- 2 כוסות אורז יסמין, שטוף היטב
- 5ֹ–4 כוסות ציר ירקות
- 1/4 כפית כורכום טחון
- 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
- 1/4 כפית הל טחון (לא חובה)
להגשה
1/4 כוס שקדים קלויים
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
- מקלפים את כל הירקות וחותכים לעיגולים. מפרקים את הכרובית. אם הפרח גדול מדיי, חוצים לשניים. פורסים את החציל, זורים מלח מעל, מניחים בצד כרבע שעה, על נייר סופג, להגרת נוזלים, ומנגבים בנייר סופג.
- מסדרים את כל הירקות בתבנית. מושחים במעט שמן ואופים בתנור כחצי שעה, עד לריכוך חלקי בלבד. אפשר לאפות הכול באותה תבנית, אבל כדאי לשמור על כל סוג בנפרד, כדי שנוכל לסדר אותם בסיר אחר כך.
- ההרכבה: מסדרים בסיר עמוק את הירקות הקלויים בשכבות: מתחילים לסדר בתחתית את תפוחי האדמה וזורים קורט מלח ופלפל מעל, מסדרים עיגולי חציל וזורים שוב קורט מלח ופלפל, ממשיכים עם הגזרים וזורים מלח ופלפל. לבסוף, מסדרים את פרחי הכרובית וזורים קורט מלח ופלפל.
- מניחים את האורז מעל הירקות. יוצקים מעל את ציר הירקות ומוסיפים את כל התבלינים. כדאי להתחיל עם 4 כוסות נוזלים ולהוסיף במידת הצורך – הנוזלים צריכים להיות בגובה של כ־1 ס"מ מעל האורז.
- בעזרת כף עץ ארוכה יוצרים בזהירות "חורים" בתבשיל כדי שהאורז יתבשל היטב והתבלינים יגיעו לכל השכבות.
- מבשלים על להבה בינונית 40–30 דקות. אפשר להוסיף כוס מים רותחים גם במהלך הבישול – יש להשאיר נוזלים בגובה של 1 ס"מ לפחות עד סוף הבישול.
- מניחים לתבשיל לנוח לפחות חצי שעה לפני שמגישים.
- ההגשה: מניחים על הסיר מגש גדול והופכים עליו את הסיר בזהירות. אם המקלובה לא יצאה בשלמותה, כמו עוגה, לא נורא: תוכלו להשתמש בסוד שלי – מסדרים בקערה עמוקה את הירקות והאורז, דוחסים בעדינות בעזרת כף גדולה, והופכים שוב. הפעם המקלובה אמורה לצאת בשלמותה. אם לא, אל תתבאסו – במטבח הערבי אוכל לא מעוצב הוא אפילו אותנטי יותר! מומלץ להגיש עם סלט קצוץ או יוגורט קר.
לקישור לרכישת הספר 'מטבח של שלום' לחצו כאן