נשים וכסף – המדריך שמנפץ את כל המיתוסים

Israel_HalfLira_1958_Obverse_&_Reverse

כסף זה משאב חיים חשוב בימינו ולרובנו המוחלט יש קשיים מולו. לכן אני כל כך שמחה לארח את אורה אריאל, כותבת הבלוג 'האופטימית' העוסק בתחום הפיננסי ומשקיעה כיום במגוון דרכים כאשר המטרה האולטימטיבית היא להגיע לעצמאות כלכלית ולעבוד רק מתוך רצון, לא צורך. מטרתה להנגיש ידע פיננסי אובייקטיבי לציבור הרחב על מנת לשנות את המציאות הכלכלית בישראל. ומי זקוקות למידע הזה יותר מכל? אנחנו. נשים. אז תקראו בעיון 🙂

ולמי שרוצה אמלק – יש המון דברים לרעתנו בתחום הפיננסי, אבל מה שפועל לטובתנו זה אנחנו עצמנו! קבענו וובינר עם האופטימית ביום רביעי ה 9/5/18 בשעה 20:00 כדי להבין קצת מאיפה כדאי להתחיל ללמוד ולקחת אחריות על הפיננסים שלנו! להרשמה כנסו לקישור

אורה אריאל, האופטימית

עד כמה את יודעת מה קורה עם הכסף שלך? את יודעת מה לעשות איתו? את מעדיפה לתת לאחרים לנהל עבורך את הכסף שלך?

אם את לא מעורבת בעניינים כלכליים, את ממש לא לבד. רבות מאתנו מפחדות מכסף ומכל מה שקשור אליו. יש לא מעט סטיגמות שקשורות לנשים וכסף. כמו למשל שנשים הן בזבזניות (לא נכון, מחקרים הראו בדיוק את ההפך) ולא מבינות בכסף (כמו בפרסומות המטופשות של הבנקים).

האמת העצובה היא שנשים אכן נמצאות בעמדת נחיתות כלכלית אבל ממש לא מהסיבות שבדרך כלל מדברים עליהם. ולא, אף אחת מהסיבות האלה באשמתך, אבל עדיין חשוב שתהיי מודעת אליהן ותלמדי להתמודד איתן.

המדריך הטוב, הרע והמכוער בכל הנוגע לכסף ונשים:

המכוער – מרוויחות פחות ומשלמות יותר ומה אפשר לעשות עם זה

כשמדובר על נשים וכסף יש עיוותים מכוערים שמוטמעים בתרבות שלנו. אנחנו לוקחות זאת כמובן מאליו אבל זה ממש לא צריך להיות ככה.

מרוויחות פחות

זאת עובדה ידועה (ומצערת) שנשים מרוויחות בערך שליש פחות מהשכר של הגברים. זה נכון במקצועות שבהן יש רוב גברי וגם במקצועות שבהן יש רוב נשי. מצב זה משמר את המציאות העצובה של נחיתות כלכלית של נשים בלי שום הצדקה הגיונית. עזבו בצד את השאלה למה זה ככה, מה שחשוב יותר הוא מה אנחנו הולכת לעשות עם המידע הזה.

מה לעשות?

בראש ובראשונה, תדרשי יותר. את לא יכולה לשלוט תמיד בכמה יתנו לך, אבל את כן יכולה לשלוט בכמה את מבקשת. אין שום סיבה שקולגה שלך לעבודה שהוא בעל חצי מהיכולת והניסיון שלך ירוויח יותר ממך רק כי הוא ביקש. תבקשי. מקסימום יגידו לך לא. כשאת מגיעה למקום עבודה חדש, תנסי את השיטה הזו לדרוש יותר אם זה נוח לך יותר.

משלמות יותר

את ידעת שהצבע הורוד הוא הצבע הכי יקר בטבע? מסתבר שכשלוקחים מוצר רגיל לחלוטין וצובעים אותו בורוד הוא עולה יותר. אחרת, אין שום דרך להסביר את התופעה המרתיחה הזו שנקראת המס הורוד. המס הורוד הוא מס שנשים משלמות על עצם זה שצבעו את המוצר בצבע ורוד וייעדו אותם לנשים. תסתכלי בסרטון הזה או תקראי את הכתבה הזאת! פערים מטורפים בכמויות של מוצרים שההבדל היחיד הוא שהמוצר היקר צבוע בורוד ומיועד לנשים.

מה לעשות?

את צרכנית חכמה ויש לך כוח. תסתכלי על דאודורנט, סכיני גילוח, צעצועים או כל דבר אחר שבו יש מוצר "ייעודי" לנשים. תסתכלי על פערי המחירים בין המוצר ה"גברי" וה"נשי". האם נראה לך הגיוני שגם תרוויחי פחות וגם תשלמי יותר? גם לי לא. תקני את המוצר הגברי ותאמיני לי, לא תרגישי את ההבדל (כי לרוב פשוט אין כזה).

הרע – אנחנו חיות יותר ועובדות פחות, שזה שם אותנו בסיכון כלכלי משמעותי. יש מה לעשות!

יש דברים שהם חלק מהביולוגיה שלנו כנשים או חוק מדינה שמקשה עלינו כלכלית. זה לא באשמת אף אחד אבל זאת המציאות.

אנחנו חיות יותר

נשים בישראל חיות בממוצע 84 שנים בעוד הגבר הממוצע חי 80 שנה. מה זה אומר? זה אומר שעליך להתכונן יותר טוב לפנסיה ולחסוך הרבה יותר כי תחיי יותר שנים. כן, את צודקת זה הרבה יותר קשה לחסוך לפנסיה כשאת מרוויחה פחות וצריכה לשלם יותר אבל זו המציאות. החיים הארוכים שהתברכנו בהם בתור נשים, מצריכות מאיתנו להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של שיבה טובה ואריכות ימים.

מה לעשות?

אין טעם לבנות על הפנסיה ועדיף שנדאג לעצמנו לגיל הפרישה. תתחילי לחסוך ולהשקיע באופן עצמאי. תשכילי ותלמדי את עצמך לקחת אחריות על הכסף שלך ותוכלי לקצור פירות כלכליים הרבה לפני שתגיעי לגיל הפרישה. אולי תוכלי להרשות לעצמך לפרוש הרבה יותר מוקדם ממה שהמדינה תאפשר לך….

עובדות פחות

לא רק שאנחנו מרוויחות פחות, משלמות פחות וחיות יותר, אנחנו גם עובדות פחות בממוצע. גיל הפרישה לנשים הוא 62 בעוד גיל הפרישה לגברים הוא 67. זה אומר בגדול שהגברים חוסכים כסף לפנסיה 5 שנים יותר מאיתנו הנשים.

תוסיפי לכך חופשות לידה ארוכות שחלקנו מנצלות, הקטנת אחוזי משרה כדי לטפל בילדים או כמה שנים מחוץ לשוק העבודה כדי להתמקד במשפחה. זאת זכותך המלאה לבחור מה שתרצי, הבעיה היחידה היא שאת מאבדת שנים קריטיות שבהן הכסף שלך צריך לצבור ריבית דריבית ולרפד את הפנסיה שלך.

מה לעשות?

חזרי לסעיף הקודם. הפכי את החיסרון ליתרון ולמדי כמה שיותר מוקדם כיצד להשקיע לטווח הארוך. יש לא מעט דרכים להשקיע בטווח הארוך שניתן לעשות בהוראת קבע או בהתעסקות מינימאלית מצידך. דאגי להשקיע בעצמך ולשפר את המיומנויות הפיננסיות שלך. את רק תודי לעצמך על זה בהמשך הדרך.

הטוב – אנחנו הרבה יותר טובות בכסף ממה שאתן חושבות…

אני מתארת לעצמי מה אתן חושבות עכשיו לעצמכן. היא קוראת לעצמה אופטימית? היא דיכאה לי את החיים עכשיו. אז עכשיו הגענו לשלב האופטימי באמת והיתרונות (הדי גדולים) שבלהיות אישה.

משקיעות טוב יותר

מכירות את האגו הגברי הזה שגורם לגברים לחשוב שהם יודעים יותר טוב מכולם גם כשהם לא? אם בשוק העבודה זה מצליח לעבוד על כמה אנשים, מסתבר שהתכונה הזאת היא הרסנית בהשקעות. דווקא הנטייה של הנשים להיזהר, לחקור יותר, לקחת פחות סיכונים מובילה לתוצאות טובות יותר. כן כן, זאת תופעה ידועה ומוכרת שבניהול כלכלי ובהשקעות, נשים פשוט עושות את זה יותר טוב. לא מאמינה לי? תקראי.

מחקרים רבים מראים פעם אחר פעם. אנחנו הנשים מנהלות כסף טוב יותר, נקודה. נשים בממוצע חוסכות יותר כסף ומשיגות תשואות גבוהות יותר בהשקעות תוך לקיחת סיכונים נמוכים יותר. אז אל תתני לאף אחד לגרום לך לחשוב שהוא יודע יותר טוב ועדיף שלא תתעסקי בזה. האמת היא שאת נוטה לקבל החלטות בצורה שקולה יותר, זהירה, מבוססת ידע ומחקר. אז תשקיעי בעצמך ותתחילי להשקיע את הכסף שלך.

מצליחות יותר

דווקא כאן בישראל, יש לא מעט נשים שמהוות מודל לחיקוי בתחום הפיננסי. נשים שמתעסקות בכסף, כלכלה והשקעות והגיעו לצמרת ההנהלה וקבלת ההחלטות במקומות מרכזיים. היום, ההנהגה הכלכלית בישראל היא עם רוב נשי! אז אל תתני לאף אחד להגיד לך שנשים לא יודעות להסתדר עם כסף. נשים מנהלות את הכסף של המדינה!

מימין לשמאל – רקפת רוסק עמינח, קרנית פלוג וחדוה בר

קצת שמות ותפקידים כדי לתת כבוד לאחיותינו הכלכלניות:

  • קרנית פלוג – נגידת בנק ישראל
  • חדוה בר – מפקחת על הבנקים
  • דורית סלינגר – מפקחת על אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון
  • רקפת רוסק עמינח – מנכ"לית בנק לאומי
  • לילך אשר-טופילסקי – מנכ"לית בנק דיסקונט
  • סמדר ברבר-צדיק – מנכל"ית הבנק הבינלאומי
  • רבקה אלגריסי-יפה – מנכ"לית פעילים ניהול תיקי השקעות
  • אלה אלקלעי – יו"ר אי.בי.אי ניהול תיקים
  • אריאלה זוכוביצקי – יו"ר ועדת ההשקעות של מגדל מקפת

מדובר על תופעה חסרת תקדים בעולם של נשים שנכנסות בכל הכוח למשרות הכי בכירות בעולם הכלכלי ומצליחות בהן. תקרת הזכוכית מתחילה להישבר ולנו בתור נשים נוצרים מודלים לחיקוי שמוכיחות לנו שאנחנו פשוט תותחיות כשזה נוגע לכסף.

לומדות טוב יותר

הידעתן? שבמחקרים גילו שנשים מצליחות יותר במקצועות שנחשבים "גבריים" כשאין גברים בסביבה? זאת תופעה די מדהימה שחזרה על עצמה לא מעט פעמים.

העניין הוא שאם תלכי ללמוד בקורס כזה או אחר להשקעות, רוב הסיכויים שתיתקלי ברוב גברי מוחץ. זה אחלה אם את מחפשת שידוך אבל  אם את מחפשת להפיק את המקסימום מהכסף שלך, שווה לשקול קורסים לנשים בלבד.

אחרי שעשיתי גם קורסים מעורבים וגם לנשים בלבד אני יכולה להעיד שיש משהו נוח ונעים יותר בללמוד עם עוד נשים את התחום הזה. בארץ יש כיום לא מעט קורסים שמתמחים בנשים בלבד. כל מה שצריך לעשות זה להקיש בגוגל קורס השקעות / התנהלות כלכלית לנשים ותקבלי שפע של תוצאות.

לסיכום

כסף זה לא עניין מגדרי, אלא אמצעי סחר נטרלי. לחשבון הבנק שלך לא אכפת אם את גבר או אישה או מה את לובשת. לניירות הערך שקנית ממש לא משנה איך את נראית ולמינוס בבנק את מוזמנת לעשות עיניים כמה שתרצי, זה לא יזיז לו. הדרך היחידה לשפר את המצב הכלכלי היא ללמוד ולהבין את העולם הפיננסי.

90% מהנשים יהיו חייבות לנהל את הכסף שלהן באופן עצמאי בשלב כלשהו בחייהן. הבעיה היא שאצל נשים רבות השלב הזה מגיע יחד עם משבר (מוות, גירושים, מחלה סיעודית של בן הזוג). את לא רוצה שהפעם הראשונה שבה את מתמודדת עם כסף תקרה בזמן משבר כשאין לך כוחות נפשיים להתמודד עם נושא חשוב כל כך.

מכל הסיבות הללו, חשוב מאוד שתלמדי על הכסף שלך, תלמדי להשקיע אותו ולגרום לו לעבוד בשבילך בחריצות. זה הרבה יותר קל ממה שאת חושבת וזה הולך להיות משתלם מאוד 🙂

ולכן, קבענו וובינר חינמי לגמרי עם אורה אייל ביום רביעי ה 9/5/18 שתעזור לנו להבין קצת מאיפה כדאי להתחיל ואם הגעתן עד פה ברור לכן שכדאי להתחיל ללמוד ולהבין! להרשמה כנסו לקישור


במאי תוכנית הקיץ של אישווה יוצאת לדרך – שלושה חודשים של טירוף חודשים! כל הפרטים כאן

הצטרפי לניוזלטר של אישווה

אהבת את הפוסט? מוזמנת לשתף

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *