כל מה שרצית לדעת על לידות בית – יולדות הבית שוברות את הרשת

מנרמלות את לידת הבית

תזכרו את היום, ה- 6.6.17. היום שבו יולדות הבית של ישראל החליטו שהן לא שותקות יותר והן יוצאות בקול לנרמול לידות הבית.
לכבוד היום החשוב הזה החלטנו לעזור ולשבור כמה מהמיתוסים הנפוצים על לידות בית. הפוסט על ידי פעילות ב: ''נשים קוראות ללדת – למען חופש בחירה בלידה' ו'זכותי ללדת' והוא מגובה במחקרים.

הנה עשרת השאלות והטענות כלפי יולדות בית, עם תשובות וקישורים :

  1. "אבל מה תעשו אם הלידה תסתבך? בבית אין רופאים, אין איך להתמודד עם סיבוכים"

בלידת בית יש מיילדת פרטית וצמודה ליולדת (בניגוד לבתי החולים בארץ, בהם התקן הוא מיילדת לשלוש יולדות).

מיילדות הבית מכירות טוב את הפיזיולוגיה של הלידה ולמעשה הן מתמחות בלידות טבעיות. הן פועלות מתוך זהירות רבה ומסוגלות לזהות מצבים שבהם היולדת והעובר יידרשו לעזרה נוספת, כזו שתצריך מעבר לבית חולים

הנה מחקר שמציג את יעילות ההעברה של יולדת בית לבית החולים >>https://bit.ly/2014-transport-effectiveness

2. "לפני שנשים עברו ללדת בבית חולים יותר תינוקות ונשים מתו בלידות. למה לקחת את הסיכון?"

לא קיים אפילו מחקר אחד המגבה את התפיסה השגויה הזו שהמעבר ללידות בבתי החולים הוא שהפחית את תמותת תינוקות או תמותת הנשים היולדות. מה שהשתנה זה המודעות כללית לחשיבות להיגיינה טובה יותר, כמו גם פיתוח האנטיביוטיקה וניהול מעקב בזמן ההריון.

למעשה, בין המאה ה-17 ועד המאה ה-19, בבתי החולים, לא היתה כלל מודעות לסניטציה וכך רופאים שהיו מנתחים במחלקות רגילות לא היו שוטפים/מחטאים ידיים לפני שניגשו ליילד נשים. בתקופה זו עלה שיעור התמותה של תינוקות ונשים בבתי החולים עד כי חשבו שיש "קדחת תינוקות" מיוחדת בבתי החולים.
הנה מקור >> https://www.themedical.co.il/Article.aspx?f=6&s=2&id=714.

כיום, ההתקדמות הכללית בתחום הרפואה מאפשרת בטחון גבוה יותר בלידה עבור נשים עם הריון בסיכון גבוה ולנשים שסובלות ממצבים רפואיים קיימים או סיבוכים חמורים במהלך הריונן.

3. אתן מסכנות את התינוק שלכן רק למען החוויה האישית שלכן זה ממש חוסר אחריות"

גם בבתי חולים אנו לוקחות על עצמנו סיכונים רבים: לידה מכשירנית היא לידה מסוכנת לתינוק.
דחיפת בטן היולדת (מניפולצית קריסטלר) מהווה סיכון גם לאם וגם לתינוק (ובדרך כלל איננה מדווחת בסיכום הלידה). פיטוצין שנהוג לתת בחדרי לידה בבתי החולים, והוא ניתן לעתים עד שיהיו ירידות דופק לעובר ואז מפסיקים אותו – האם זה לא סיכון?

כבר ב-1996, ארגון הבריאות העולמי, ערך מחקר מקיף וקבע כי לידות בית מתוכננת עם מיילדת מוסמכת, להריון בסיכון נמוך הן בטוחות באותה מידה כמו לידות בבית חולים. הדבר נכון כאשר מדובר בהריון ראשון ואף יותר בהריונות חוזרים. המחקרים הנוספים שנערכו בנושא בטיחות לידות בית תומכים גם הם במסקנה זו ומראים לידות שבהן יש פחות התערבויות רפואיות, פחות חתכי חיץ, השראת וזירוז לידה ופחות ניתוחים קיסריים.
הנה לינק למחקר שנערך בשנת 2005 ומשווה בין לידות בית ללידות בית חולים במדדים הנוגעים להתערבויות רפואיות: https://bit.ly/2005-homebirth-safety

" 87.9% מהלידות הסתיימו בלידה טבעית בבית. 12.1% מהלידות שעברו לבית החולים – 9.6% מתוכן נזקקו לזירוז לידה לעומת 21% מלידות בית החולים,  רק 3.7% נזקקו לניתוח קיסרי לעומת 19% מאלו שילדו בבית החולים, 2.1% נזקקו לחתך חיץ לעומת 33% מלידות בית החולים."

קישור לחוברת המלאה של ארגון הבריאות העולמי>> https://bit.ly/WHO-safe-motherhood

 

 

4. "מה אם העובר ייוולד עם חבל טבור כרוך סביב הצוואר?" ירידות דופק?"

יש לציין שאחד מכל ארבעה (4!!!) תינוקות בעולם נולד עם חבל טבור כרוך סביב הצוואר, זוהי לא באמת בעיה, אלא מצב נפוץ ביותר שיכול להוות סכנה רק במקרים נדירים.
ירידת דופק של העובר מתרחשת לפעמים במהלך הלידה; רק ירידת דופק שאינה שגרתית היא זו שמצריכה מעבר לבית חולים.

5. "אם התינוק שלי היה נולד בבית הוא היה מת בוודאות"

אנחנו לא יודעות מה בדיוק היה בלידה שלך ולכן אנחנו יכולות רק לדבר על עובדות.

חשוב לנו לציין שהגדרת ניתוח קיסרי דחוף לוקחת בחשבון 40 דקות מרגע קבלת ההחלטה על הניתוח עד הביצוע. זמן התגובה הזה הוא אחת מהסיבות שההנחיות של משרד הבריאות בדבר לידות בית מגדירות "קירבה לבית חולים" בזמן ההגעה אליו (עד 30 דקות בנסיעה). כאשר מגיעה לבית החולים מיילדת המלווה לידת בית היא יכולה להודיע לצוות הרפואי כבר בדרך על המצב ובמקרה דחוף ניתן להכין חדר ניתוח ולהגיע ישירות אליו. זוהי סיטואציה נדירה כמובן, אבל אפשרית.

כפי שכבר כתבנו קודם בהתייחס למיתוס מס' 3 – בלידות המתרחשות בבתי החולים התערבויות רפואיות נפוצות יותר.

6. "למה את מתעקשת על לידת בית, אם את רוצה לידה טבעית, תלדי בבית חולים בחדר לידה טבעי וכך תזכי בשתי העולמות"

מזה 40 שנה ידוע כי ההורמון העיקרי האחראי על התכווצות הרחם, ייצור הצירים והתקדמות הלידה, אוקסיטוצין, מופרש (כמו ביחסי מין) כאשר האישה רגועה, מוגנת, חשה אינטימיות, מסוגרת מן העולם ומהתפקוד היומיומי הרגיל.
ככל שהאישה תוכל לאפשר לעצמה סביבה אינטימית יותר שהינה נטולת הפרעות כך יש סיכוי שהלידה שלה תתקדם בצורה טובה יותר, בריאה יותר ונטולת התערבויות רפואיות.

חוזר משרד הבריאות שפורסם במאי 2017 מדגים היטב את הגישה של בית החולים ללידה טבעית, והיא שונה לגמרי מהגישה בלידת בית. אשה שרוצה ללדת בבי"ח לידה טבעית היא חריגה בנוף וכך גם מתייחסים אליה.

בסעיף 5.1.2 לחוזר מופיע המשפט הבא:  "רופא מיילד ידגיש את הסיכונים הכרוכים בלידה טבעית לה וליילוד".
https://www.health.gov.il/hozer/mr15_2017.pdf <<קישור לחוזר משרד הבריאות

 

7. "את לא מפחדת שאין שם רופא שישגיח עלייך? למיילדות בית אין את הידע הנדרש כדי לעזור לך אם תצטרכי לפחות תקחי רופא…"

מיילדת בית מגיעה ללידת בית עם ציוד רפואי מותאם ללידה לפי כל ההנחיות והנהלים שקבע משרד הבריאות. מיילדת בית עוברת קורסים להחייאה ועזרה ראשונה מדי שנה. במסגרת לידת בית אין דבר שרופא יכול לעשות שמיילדת אינה יכולה לעשות.

מיילדות הבית מגיעות ללידה עם מוניטור אלחוטי, פיטוצין לכיווץ הרחם (למקרה של דימום יתר אחרי לידה), עירוי, קטטר לשלפוחית השתן, ציוד לעירוי נוזלים פלוס נוזלים, ציוד החייאה (אמבו, בלוני חמצן, סקשן לתינוק), סט הפרדה סטרילי (לחבל טבור) וציוד תפירה למקרה של קרע.

בלידת בית היולדת נהנית מליווי צמוד של מיילדת לאורך כל תהליך הלידה וגם אחריה, מה שלא מתאפשר כיום בבתי החולים. מחקרים מראים שליווי מיילדותי רציף משפר משמעותית את תוצאות הלידה.

למחקר המלא>> https://bit.ly/2016-cochrane-midwifeled

 

8. "יש הרבה מחקרים שמראים על יותר תמותת תינוקות בבית- אולי אתן בוחרות רק את המחקרים שמתאימים לכן?"

מחקרים המראים תמותת תינוקות גדולה יותר בלידות בית לעומת לידות בית חולים הם מחקרים שכוללים גם לידות בית שהתבצעו **ללא ליווי של מיילדת מוסמכת**. במקרים אלו יש פי שתיים תמותת יילודים בלידות בית לעומת לידות בית חולים. המחקרים מראים שבטיחות לידות בית לאם וליילוד תלויים במידה רבה בליווי מוסמך.

לכן, אם אישה מחליטה באופן מושכל ומודע ללדת בבית חובה לאפשר לה את הליווי המקצועי.

מחקר המראה את הממצא הזה>> https://bit.ly/2017-ACOG-US

9. המחקרים שמראים שלידות בית בטוחות כמו לידות בבית חולים לא רלוונטיים לישראל כי הם נעשו במדינות שבהן מערכת הבריאות מותאמת ללידות בית, ובישראל אין תשתית מתאימה.

על פי מחקרים, תוצאות לידות בית הן טובות יותר כאשר הן מתרחשות במדינות בהן לידת בית היא אפשרות סטנדרטית, כמו בהולנד. גם במדינות שאין להן מערכת מותאמת התומכת בלידות בית, כמו בארה"ב, מחקרים מראים כי לידות בית מתוכננות עם מיילדת מוסמכת, עבור הריונות בסיכון נמוך, הן בטוחות באותה מידה כמו לידות בבתי חולים עבור הריונות המוגדרים בסיכון נמוך.על כן, התוצאות של כל המחקרים השונים רלוונטיים גם לישראל.

בישראל יש בהחלט מקום לשיפור שיתוף הפעולה בין מיילדות ומיילדי הבית לבין בתי החולים. יש לעודד את שיתוף הפעולה הזה למען לידות טובות יותר.

מחקר על חשיבות שיתוף פעולה בין הממסד הרפואי למיילדות הבית>> https://bit.ly/2014-tranpsort-collaboration

 

10. המחקרים שמראים תוצאות טובות בלידות בית מוטים כי בבתי חולים יש יותר לידות בסיכון וזה לא נלקח בחשבון

כל מחקר בנוי היטב עם מתודולוגיה מובנת. למען אמינות המחקרים והממצאים, החוקרים בוחנים נתונים ברי השוואה ומשווים בין תוצאות של לידות בית בהריון בסיכון נמוך לבין לידות בית חולים בהריון בסיכון נמוך.

לקריאה מעמיקה יותר של המחקרים וכל המיתוסים >> https://bit.ly/homebirth-myth

 

אם 99.5% מהיולדות במדינת ישראל בוחרות ללדת בבתי החולים האם באמת קיים חופש בחירה? או שמא קיימת הסתרה ממסדית גדולה?

כיום בישראל מתרחשות כ-800 לידות בית (מדווחות) מתוך כ-170,000 לידות בשנה.
זאת אומרת שרק כ-0.5% מכלל הלידות בארץ הן לידות בית. אלו נתונים דומים לאלו המוצגים במדינות בהן לידות בית הן אסורות או לא מגובות על ידי המדינה. מה זה אומר על ישראל?

חשוב לנו להדגיש: הדיון אינו דיון של בעד ונגד לידות בית. יש יתרונות וחסרונות לכל **בחירה**. הדיון הוא בעד מתן אפשרות בחירה ולקיחת אחריות!

חשוב לנו להזכיר שעל פי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו שאותו חוקקה כנסת ישראל בשנת 1992 לכל אישה יש את הזכות לבחור היכן ועם מי היא רוצה ללדת.
למדינה ישנה מחויבות המשתמעת מלשון החוק לאפשר לנשים לבחור את מקום לידתן באופן חופשי ובטוח. לבחור את אופן לידתן.

הממסד הרפואי בארץ עושה כל שביכולתו על מנת להכתיב לנשים כיצד ייראו ויתנהלו הלידות שלהן בתוך בית החולים, כאשר המדובר הוא בלידות המתרחשות מחוץ לבית החולים, משרד הבריאות מנצל את כל המשאבים והסמכויות החוקיות שלו על מנת לסכל אותן.

משרד הבריאות בוחר אף הוא שלא לבצע את ההתאמות הנדרשות לתשתיות הקיימות כך שיתמכו בנשים במהלך לידות הבית ואחריהן. פקידי המשרד קובעים הנחיות ומתקנים תקנות שמונעות מפחד, הם מקובעים על התפיסה הרואה בלידה הליך רפואי ולא הליך פיזיולוגי. הם מתייחסים ללידה כאל הליך שמועד לכישלון ולפורענות, הליך שללא התערבותם לא יכול להצליח.

 

משרד הבריאות מצר את חופש הבחירה של נשים על גופן לא על ידי כך שהוא אוסר עליהן ללדת בביתן, אלא על ידי זה שהוא מונע ממיילדות הבית ליילד נשים.

הוא מונע לידות מנשים שמתגוררות בפריפריה.

הוא מונע לידות מנשים שביתן קטן מדי וצר מלהכיל.

הוא מונע לידות במרכזי לידה עצמאיים, מרכזים המותאמים מבחינה רפואית ולוגיסטית לקבלת לידות.

הגיע הזמן שמשרד הבריאות יבין שנשים במדינת ישראל מעוניינות לקחת בחזרה את השליטה על אחד התחומים היותר נשיים ופרטיים שקיימים – ההריון והלידה.

הגיע הזמן שנדרוש התאמה של התקנות והנהלים לפיזיולוגיה של הגוף שלנו, לחוויה הריגשית המטלטלת שהיא לידה, לצרכים שלנו!

הגיע הזמן שנקבל בחזרה לידינו את המושכות!

הגיע הזמן לנרמל את לידות הבית בישראל!

זכותי ללדת.
*********************************************
שתפו, תייגו א.נשים, עזרו לנו להשמיע את הקול שלנו
#זכותי_ללדת #מנרמלות_את_לידות_הבית #לידת_הבית_שלי
#חופש_בחירה_בלידה #לידת_בית #לידות_בית
לעוד פוסטים בנוגע ללידות בית באישווה לחצו כאן

הצטרפי לניוזלטר של אישווה

אהבת את הפוסט? מוזמנת לשתף

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *